Degoejetuin
Veelerveensterweg 61
Veelerveen Nederland
Routebeschrijving

Veelerveen ligt tussen Winschoten en Vlagtwedde.
Vanuit het zuiden of westen:
Zwolle A28 - Assen N31 - Veendam N366 - Alteveer - Onstwedde - Vlagtwedde -Veelerveen.
Vanuit het noorden of westen: A7 - Winschoten N368 - Blijham - Wedde - Veelerveen

Degoejetuin

landschapstuin

Rondom ons huis ligt een tuin voor vogels, insecten, vlinders en plantenliefhebbers. Natuurvijver en slootjes, natuurlijke borders, graszodenmuurtjes, graspaden, gekweekte en inheemse planten op een perceel van 2000m2. Het is een jonge tuin, in nu vier jaar veranderd van grasveld tot wat men een ‘levende tuin’ noemt.

Ik woon op dalgrond, daar waar het laatste veen van Nederland is ontgonnen, waar een overvloed aan wilde planten gedijt en dus geen jaar hetzelfde is. Mijn criteria voor plantenkeuze zijn: groeit het goed, houden insecten en vogels van deze plant, en vervolgens komen bladstructuur, kleur enzovoort. Geen wonder dat er dus veel dieren te zien zijn.

Hoogteverschillen vind ik prettig, verschillende hogere borders zijn omzoomt door levende graszodenmuurtjes. De meer ‘aangelegde’ tuin rond het huis wordt afgescheiden van de wildere achtertuin door een pergola over de volle breedte met vele klimplanten. De hele winter struinen vogels hier rond, van goudvink en groenling tot gekraagde roodstaart en ringmus. Elk jaar hebben we een twintigtal nestkasten met succesvolle broedsels. Maar er zijn er ook genoeg die liever broeden in de heggen of in de schuur waar we elke jaar boerenzwaluwen verwelkomen. al dat spul komt af op de zaden en insecten van bijvoorbeeld de weverskaarde, de pastinaken, de wilde peen, allerlei distels, toortsen, korenbloemen, de winterrogge, tarwe, gerst, boekweit, korenbloemen plus de veel voedsel gevende struiken met bessen zoals het sporkehout. Boven de vijver vliegen vele libellen en juffers en ’s nachts kan je veel nachtvlinders vinden.

Een klein stukje grond is kalkrijk gemaakt door overgebleven puin te storten, maar verder heeft deze tuin in het veengebied natuurlijk een licht zure bodem. Hele turfbrokken kwamen omhoog bij het graven van de vijver. De waterplanten zijn bijna allemaal in de omgeving gevonden en moeten voortdurend in toom gehouden worden.

De tuin is nu vier jaar oud en de nieuwe bomen groeien goed. Het snelst drie prachtige zilverpopulieren, het traagst de sneeuwvlokkenboom, de sneeuwklokkenboom en de papieresdoorn. De scharlaken eik en de walnoten zitten daartussen. Zwarte elzen, zomereiken en kardinaalsmutsen komen overal vanzelf op. De sierborders rond het huis zijn Oudolf-achtig: siergrassen, weefplanten en grote bossen vaste planten. Ik probeer veel te zaaien en sprokkel met hulp van groei&bloei leden overal soorten vandaan zodat ik zolangzamerhand ook zelf steeds meer kan uitdelen.

Fruitbomen en struiken zijn er ook, die zijn in hersnoei en gegroepeerd. Achterin waar je richting Duitsland kijkt ontstaat een stukje bostuin. De achtergrond van de vijver is een wilde zee van blauwe irissen, kaardebollen, kattenstaarten, en wat er verder maar wil groeien. Er bovenuit steken een gele vlinderboom en een daar door zichzelf geplaatste berk. Aan de randen van de vijver zijn verdiepte moerasgedeeltes met veel zeggen, lisdodden, kattenstaarten, wollegras en naar kaneel geurende gagel. Ook de gevlekte orchis doet het goed aan de vijverrand, net als de grote bossen lenteklokjes en de kievietsbloemen in het voorjaar. De moestuin vormen we dit jaar om tot pluktuin want wat is leuker dan vazen met grote bossen onbespoten bloemen te vullen.

De voortuin bij het kanaal is vooral een botanische tuin met inheemse planten: wilde lupines, ridderspoor, blauwe knoop, kartuizer anjer, vele bollen. Ik heb er wat reliëf aangebracht om de planten hun eigen microklimaat te laten zoeken. Overigens staat de soortenteller nu op zo’n driehonderd in de hele tuin.

Ik kan het hier maar kort houden. Dus ik zou zeggen, wees welkom en vraagt u maar.

Foto's

Openingstijden
Vandaag
geopend
Van 28-05-22 t/m 29-05-22
Zaterdag
09.00
17.00
Zondag
09.00
17.00
Van 18-06-22 t/m 19-06-22
Zaterdag
09.00
17.00
Zondag
09.00
17.00
Van 20-08-22 t/m 21-08-22
Zaterdag
09.00
17.00
Zondag
09.00
17.00
Van 01-10-22 t/m 02-10-22
Zaterdag
09.00
17.00
Zondag
09.00
17.00
Van 01-05-22 t/m 30-09-22
Op Afspraak
Koffie/thee en lekkernij € 1,00
  • Gratis
  • Koffie te krijgen
  • Levende tuin
  • Landschapstuin
Meld je tuin aan Bereik ook meer mensen met jouw tuin en meld je direct aan! Meld jouw tuin aan!
Groei&Bloei Wie zijn we, wat doen we en wat kunnen we voor jou betekenen? Over ons