Toelichting tuinkenmerken

We hebben veel verschillende tuinkenmerken en tuintypes. Maar wat betekenen die nou?

Gratis
De tuin is gratis toegankelijk voor alle bezoekers.

Korting voor leden
Leden van Groei & Bloei krijgen korting op de entreeprijs.

Toegankelijk voor kinderen
Ook kinderen zijn welkom in deze tuin.

Toegankelijk voor groepen
Groepen zijn welkom in deze tuin. Vaak kun je als groep een aparte afspraak maken om de tuin te bekijken. Je krijgt dan de volledige aandacht van de tuineigenaar. In de meeste gevallen vragen de tuineigenaren wel om je als groep van tevoren aan te melden.

Rolstoeltoegankelijk
De tuin is toegankelijk voor rolstoelen, rollators, scootmobielen en dergelijke.

Toilet beschikbaar
Bezoekers kunnen hier gebruik maken van het toilet.

Koffie/thee te krijgen
In de tuin is een voorziening om een kopje koffie of thee te gebruiken. Soms zit dit zelfs bij de entreeprijs in.

Kunst te koop
Kunst die in de tuin staat is te koop, of er is een aparte voorziening om vergelijkbare kunst te kopen.

Planten te koop
Veel tuineigenaren potten zaailingen op of stekken en scheuren planten die zij in hun tuin hebben en bieden die te koop aan. Het aanbod varieert meestal en de beschikbaarheid is veelal beperkt.

Overige te koop
In deze tuin zijn andere dingen te koop dan dan kunst of planten.

Honden toegestaan
Ook honden zijn toegestaan in deze tuin.

Fiets laadpunt
Deze tuin beschikt over een mogelijkheid om je elektrische fiets op te laden.

Levende tuin
Er zijn vijf pijlers die bijdragen aan het leven in de tuin.

 • Bodem: De bodem is de basis van elke levende tuin. Bacteriën, schimmels, insecten en regenwormen in de grond zorgen dat de voedingsstoffen binnen het bereik van de planten komen.
 • Dieren: Zonder dieren geen levende tuin. Heb je ruimte en planten voor vogels, vlinders, kikkers, egels en insecten?
 • Energie: Omdat planten water verdampen, verkoelen ze de omgeving. Heb je bomen, een groen dak, led-verlichting of geen verlichting? Werk je zonder energieslurpende apparaten?
 • Voedsel: Je eigen eten kweken kan in je levende tuin, op het dak, gevel of balkon. Bovendien is een levende tuin ook een essentiële voedingsbron voor dieren, egels, vogels, vlinders, bijen en andere insecten.
 • Water: Benut water ten gunste van de natuur en jezelf. Water in de tuin zorgt voor vogels, libellen en vlinders. Bespaar water.

Bewust met water
Er zijn zes onderdelen die bijdragen aan een waterbewuste tuin:

 • Minimaal 60% van de tuin is onverhard (Tegel eruit, Plant erin).
 • Opvang van regenwater in de tuin (regenton, infiltratiekratten, wadi, vijver, etc.)
 • Groen dak.
 • Een plantenkeuze van inheemse planten, struiken en bomen die zijn aangepast aan de omstandigheden in de tuin en ook rekening houden met periodes van zowel droogte als extreme regenval.
 • Waterdoorlatende verharding zoals grind, split, schelpen of boomschors.
 • Hoogteverschillen – via hoogteverschillen in de tuin kan regenwater afstromen naar een plek waar het geen kwaad kan en waar het regenwater beter verwerkt kan worden

Stadstuin
Een stadstuin is een kleine tuin die zich bevindt binnen de grenzen van een stedelijke omgeving. Dit kan een tuin zijn die verbonden is aan een woning, bedrijf, of openbaar terrein zoals een park. Stadstuinen worden vaak gekenmerkt door hun kleine formaat en hun aanpassingsvermogen aan de beperkte ruimte en omgevingsfactoren van de stad, zoals weinig zonlicht en beperkte grond. Ze kunnen verschillende functies hebben, zoals recreatie, voedselproductie, esthetische waarde en milieubescherming.

Park
Een park is een openbaar of privéterrein dat is aangelegd voor recreatie, ontspanning en sociale activiteiten. Een park kan een verscheidenheid aan landschapselementen bevatten, zoals grasvelden, bloemperken, bomen, struiken, fonteinen, beelden, paden en banken, die zijn ontworpen om een aantrekkelijke en functionele ruimte te bieden voor bezoekers.

Parksystemen kunnen ook bestaan uit grotere groengebieden, zoals nationale parken of regionale parken, die zijn ontworpen om natuurlijke hulpbronnen en dieren in het wild te beschermen en te behouden. Parken bieden een scala aan recreatiemogelijkheden, zoals wandelen, fietsen, picknicken, sporten en genieten van de natuur.

Parksystemen worden vaak beheerd en onderhouden door overheidsinstanties of non-profitorganisaties en kunnen worden gefinancierd door lokale, provinciale of federale overheden, donaties en andere bronnen. Ze zijn belangrijk voor de gemeenschap omdat ze gezonde buitenactiviteiten bevorderen, sociale interactie mogelijk maken, de mentale gezondheid verbeteren en bijdragen aan de economische ontwikkeling en toerisme van een gebied.

Landschapstuin
Een landschapstuin is een tuin die is ontworpen en aangelegd om natuurlijke landschappen na te bootsen. Het doel van een landschapstuin is om de natuurlijke schoonheid van het landschap te weerspiegelen en te behouden, terwijl tegelijkertijd functionele en esthetische elementen worden geïntegreerd. Een landschapstuin kan bestaan uit verschillende elementen, zoals grasvelden, bloembedden, bomen, struiken, vijvers en paden, die op een harmonieuze manier zijn geplaatst om een natuurlijk ogend geheel te vormen. Het kan zowel formele als informele kenmerken hebben, afhankelijk van de ontwerpstijl en de persoonlijke voorkeur van de eigenaar. Een landschapstuin is meestal wat ruimer en gelegen op een landelijkere locatie, zoals op het platteland of in de buitenwijken.

Kwekerij
Een kwekerij is een plaats waar planten worden gekweekt en verzorgd voor commerciële of particuliere doeleinden. Kwekerijen kunnen zich richten op het kweken van verschillende soorten planten, zoals bomen, struiken, bloemen, groenten, fruit, kruiden, en zelfs aquatische planten.

Een kwekerij kan verschillende activiteiten omvatten, zoals het zaaien van zaden, het stekken van planten, het vermeerderen van planten door middel van enten of afleggen, het verzorgen van jonge planten, het verpotten en snoeien van planten, en het beheersen van ongedierte en ziekten.

Kwekerijen kunnen worden gerund door particulieren, boeren of bedrijven en kunnen variëren in grootte van kleine hobbykwekerijen tot grote commerciële kwekerijen met uitgestrekte kassen en landerijen.

Kwekerijen kunnen hun producten leveren aan groothandelaren, retailers, tuincentra, landschapsarchitecten, hoveniers en particuliere klanten. Ze zijn essentieel voor de tuinbouw- en landschapsindustrie en dragen bij aan het behoud en de verspreiding van plantensoorten.

Modeltuinen
Modeltuinen zijn kleine, zorgvuldig geplande en aangelegde tuinen die zijn ontworpen om als voorbeeld te dienen voor het creëren van vergelijkbare tuinen op andere locaties. Deze tuinen zijn vaak bedoeld om te demonstreren hoe verschillende planten, struiken, bomen, paden, terrassen en andere elementen op harmonieuze wijze kunnen worden gecombineerd om een ​​aantrekkelijk en functioneel geheel te vormen.

Modeltuinen kunnen verschillende doelen dienen, zoals educatieve, onderzoeks- of promotiedoeleinden. Ze worden vaak gebruikt door tuinarchitecten, landschapsarchitecten, hoveniers, botanische tuinen en andere organisaties die betrokken zijn bij het ontwerpen en aanleggen van tuinen. Modeltuinen kunnen ook worden gebruikt om bezoekers te inspireren en te informeren over de verschillende ontwerp- en plantmogelijkheden die beschikbaar zijn voor hun eigen tuin.

Liefhebberstuin
Een liefhebberstuin is een tuin die wordt aangelegd en onderhouden door een persoon of groep mensen die een bijzondere interesse hebben in tuinieren en het kweken van planten. Het belangrijkste doel van een liefhebberstuin is om planten te kweken en te laten groeien omwille van hun esthetische en/of botanische waarde.

Liefhebberstuinen kunnen verschillende soorten planten bevatten, zoals bloemen, struiken, bomen, groenten, fruit en kruiden, afhankelijk van de interesses en voorkeuren van de eigenaar of groep tuiniers. Liefhebberstuinen kunnen worden aangelegd in de achtertuin van een woning, in een gemeenschappelijke tuin of op een speciaal daarvoor bestemd terrein, zoals een volkstuinencomplex.

Liefhebberstuinen zijn vaak het resultaat van jarenlange ervaring en passie voor tuinieren en kunnen ook dienen als een plaats voor ontspanning, reflectie en gemeenschapsvorming. Tuiniers delen vaak hun kennis, ervaringen en planten met elkaar, waardoor het onderhouden van een liefhebberstuin ook een sociale activiteit kan zijn.