Beleeftuinen van Joostema
Wiersterdyk 6A
9041 VL Berltsum Netherlands
0518462542  
Routeinformatie

Adres parkeerruimte: Moddergatsreed 1, 9041 BJ Berltsum. Voldoende parkeergelegenheid voor auto's en fietsen.

Beleeftuinen van Joostema

landschapstuin

Het bezoek aan de Beleeftuinen van Joostema is zeker de moeite waard en kan gecombineerd worden met een Twaalfde Stadswandeling (1,5 km) door de cultuurhistorische kern van Berltsum. Met een prachtige handleiding kunt u op uw gemak door de tuinen heen lopen. Een greep van wat in De Beleeftuinen van Joostema (10.000m²) te zien is: verschillende kleurrijke borders met vaste planten en siergrassen, een schaduwtuin (woodland garden), een pergola met prachtige klimplanten, unieke iepenhagen en veel (cultuurhistorische) fruitbomen.

Nieuw en een ware eyecatcher zijn de aangelegde voor- en zijtuin bij de woning. In de zonborder is een boeiende mix van vaste planten, siergrassen en heesters te zien. Nieuwe vormgeving in de Beleeftuinen van Joostema die in 2023 ontworpen en aangelegd zijn door tuinontwerper Klaas Peter Osinga. In het voorjaar en de zomer bloeit er van alles, terwijl in het najaar de herfstkleuren van de planten erg de moeite waard zijn! Ook dan bent u van harte welkom op afspraak.

De schaduwborder, ook wel woodland garden genoemd, aan de zijkant is een serene border vol met schaduwplanten met verschillende bladstructuren en verfijnde bloei. Veel kijkers zullen verrast staan van de plantenkeuze door Klaas Peter Osinga, planten die uit 7 verschillende provincies kwamen en nu in de Beleeftuinen staan. U zult versteld staan van de unieke combinaties die toegepast zijn door de jonge en getalenteerde tuinontwerper!

Bijzonder is dat de tuinen doorkruist worden door de Middelzeedijk, een 500 jaar oude dijk waarvan de restanten nog zichtbaar zijn! De Middelzeedijk zorgt tevens voor een begrenzing van twee bodemsoorten: de ene tuin ligt op zavelgrond en de andere tuin op zware klei. U kunt op meerdere plekken heerlijk zitten en rusten, genietend van uitzichten op grazende schapen, het Bildtse landschap en de cultuurhistorische lintbebouwing van Berltsum.

Een extra cultuurhistorisch element is het oude tramspoor dat door de tuin en de overtuin heen loopt. Dit treft u nergens zo in Nederland aan in combinatie met mooie siertuinen! Deze oude tramroute die nu het fietspad van Berltsum naar Wier is, vormde een onderdeel van het oude tramspoor (1880-1967) wat diende voor het goederen- en personenvervoer van Leeuwarden naar Sint Jacobiparochie.

Kortom: de Beleeftuinen van Joostema is het goede adres als u van cultuurhistorie en rijke diversiteit aan beplanting in een landelijke omgeving houdt. Maak als groep of alleen/met z’n tweeën of als vrienden/vriendinnen/familie snel een afspraak en bezoek onze unieke Beleeftuinen van Joostema: verrijk uw plantenkennis, maar kom ook voor de maximale tuinbelevenis!

LET OP! Extra en gratis verkrijgbaar op de Wiersterdyk 6A, Berltsum na een tuinbezoek: fietsroutekaarten van ‘Doortrappen’ van Noordwest, Noordoost, Zuidwest en Zuidoost Fryslân. Per fietsboekje staan 8 schitterende fietsroutes met brede fietspaden, uitgegeven door de Provincie Fryslân. Kom dus snel langs voor een gratis fietsrouteboekje!

Openingstijden
Vandaag
gesloten
1 februari t/m 31 oktober 2024
Maandag
9.00
16.00
Dinsdag
9.00
16.00
Woensdag
9.00
16.00
Donderdag
9.00
16.00
Vrijdag
9.00
16.00
Zaterdag
9.00
16.00
Uitsluitend op afspraak via mail of telefoon: groepen, verenigingen en tuinclubs of alleen, met z'n tweeën. Iedereen is welkom na een gemaakte afspraak.
 • 5,- inclusief koffie/thee, lekkernij met handleiding
 • Toegankelijk v. kinderen
 • Toegankelijk v. groepen
 • Rolstoeltoegankelijk
 • Toilet beschikbaar
 • Koffie/thee te krijgen
 • Planten te koop
 • Levende tuin
 • Bewust met water
 • Landschapstuin
 • Liefhebberstuin
Meld je tuin aan Bereik ook meer mensen met jouw tuin.
Bekijk de mogelijkheden en meld je tuin aan!
  
  
  
Tuinroute aanmelden Maakt je tuin ook deel uit van een route?
Meld die route dan bij ons aan.
  
  
  
Groei & Bloei Wie zijn we, wat doen we?
En wat kunnen we voor jou betekenen?