Botanische Tuinen Universiteit Utrecht
Budapestlaan 17
3584 CD Utrecht Nederland
+31 (030) 253 1826  
Routeinformatie

OPENBAAR VERVOER
Reis je via Utrecht Centraal Station? Neem tram 20, 21 of 22 tot halte halte Padualaan, of bus 28 tot halte Botanische Tuinen. Let op, de tram rijdt niet in het weekend. Kijk voor het reizen met het openbaar vervoer via andere locaties op 9292.nl.

AUTO
In de omgeving van de Tuinen zijn diverse parkeerterreinen die in het weekend en op feestdagen gratis en doordeweeks (tussen 7 en 18 uur) betaald toegankelijk zijn. (€ 0,90 per 30 minuten)

- Tegenover de ingang van de Tuinen ligt 'Parkeerterrein Budapestlaan' met zijn ingang aan de Princetonlaan.
- Schuin tegenover de ingang van de Tuinen ligt 'Parkeerterrein Padualaan' met zijn ingang aan de Leuvenlaan.
- Achter de Tuinen ligt 'Parkeerterrein Olympos' met zijn ingang aan Uppsalalaan.

Je kunt je auto ook parkeren bij P+R Utrecht Science Park. Je kunt hier een combikaartje aanschaffen voor het parkeren en het reizen met openbaar vervoer in de stad. Je kunt bij deze P+R overigens ook OV-fietsen huren.

Botanische Tuinen Universiteit Utrecht

park

De Botanische Tuinen Universiteit Utrecht vormen de grootste academische botanische tuin van Nederland met een oppervlak van 90.000 m2 en een plantencollectie van meer dan 10.000 soorten.

LAAT JE NIEUWGIERIGHEID BLOEIEN
Iedereen die in de Tuinen komt, ontdekt iets nieuws en bijzonders over de wereld van planten. De Tuinen bestaan uit verschillende onderdelen, zoals de Rotstuin bovenop en rondom het Fort, de Evolutietuin, de Tropische Kassen en de Ontdektuin. We delen kennis over – het nut van – planten en biodiversiteit voor het leven van mens en dier, en hoe planten zich ontwikkelen. Zo maken we duidelijk wat planten betekenen voor een betere wereld. 

ROTSPLANTEN OP EN OM FORT HOOFDDIJK
Onze Rotstuin kun je niet missen: ruim tien meter hoog, compleet met klaterende waterval en bergbeekjes. Het is één van de grootste rotstuinen van Europa, gesitueerd bovenop het 19de-eeuwse voormalige Fort Hoofddijk, dat hoort bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Je maakt er kennis met talloze soorten (berg)planten, de Turfterrassen vol bosplanten en een prachtig stukje Atlantisch hoogveen.

MILJOENEN JAREN IN EEN NOTENDOP
Volg in onze Evolutietuin zélf het spoor van een plantaardige ontwikkeling van miljoenen jaren en ontdek de enorme variatie die in het plantenrijk is ontstaan. Leer over de (eigen)aardigheden van de plantenfamilies en hun onderlinge relaties. Verder maak je kennis met de ontwikkelingen in het onderzoek naar evolutionaire verwantschappen tussen planten.

JUNGLE ONDER GLAS
In de Tropische kassen staan veel bromelia’s en bekende tropische planten , maar ook allerlei minder bekende soorten. Verder tref je hier een aantal kasjes met speciale collecties aan, waaronder een groot aantal bijzondere orchideeën.

ONTDEKTUIN
In de Ontdektuin word je op speelse wijze ‘bijgespijkerd’ over allerlei aspecten van planten. Een tuin vol verrassende weetjes waarin je heerlijk kunt ronddwalen en van alles kunt ontdekken.

DIEREN HOUDEN VAN PLANTEN
Rondom de fortgracht zijn veel vogels te zien, daarom hebben we hier een Vogelhut gebouwd. Onze insectenweide is een fijne plek voor zowel honingbijen als wilde bijen.

Voor meer informatie kijk je op www.uu.nl/botanischetuinen

Openingstijden
Vandaag
geopend
1 maart t/m 30 november 2024
Maandag
10.00
16.30
Dinsdag
10.00
16.30
Woensdag
10.00
16.30
Donderdag
10.00
16.30
Vrijdag
10.00
16.30
Zaterdag
10.00
16.30
Zondag
10.00
16.30
Vul voor een groepsbezoek het formulier in op onze website.
 • https://www.uu.nl/botanischetuinen/plan-je-bezoek/openingstijden-en-prijzen
 • Korting voor leden
 • Toegankelijk v. kinderen
 • Toegankelijk v. groepen
 • Rolstoeltoegankelijk
 • Toilet beschikbaar
 • Koffie/thee te krijgen
 • Planten te koop
 • Overige te koop
 • Levende tuin
 • Bewust met water
 • Stadstuin
 • Park
 • Landschapstuin
 • Kwekerij
 • Modeltuinen
Meld je tuin aan Bereik ook meer mensen met jouw tuin.
Bekijk de mogelijkheden en meld je tuin aan!
  
  
  
Tuinroute aanmelden Maakt je tuin ook deel uit van een route?
Meld die route dan bij ons aan.
  
  
  
Groei & Bloei Wie zijn we, wat doen we?
En wat kunnen we voor jou betekenen?