Degoejetuin
Veelerveensterweg 61
Veelerveen Nederland
0597-769007  
Routeinformatie

Veelerveen ligt tussen Winschoten en Vlagtwedde.
Vanuit het zuiden of westen:
Zwolle A28 - Assen N31 - Veendam N366 - Alteveer - Onstwedde - Vlagtwedde -Veelerveen.
Vanuit het noorden of westen: A7 - Winschoten N368 - Blijham - Wedde - Veelerveen

Degoejetuin

landschapstuin

Mijn tuin heb ik gemaakt met het oog op biodiversiteit. Het is een nog jonge tuin die ik vanaf 2018 uit een grasveld heb laten ontstaan door als eerste een vijver uit te graven en slootjes aan te leggen. De grasplaggen die door dit water en de vele perken vrijkwamen gebruik ik voor vrolijke altijdgroene zodenmuurtjes, opgevuld met de uitgegraven grond. In de hoogte zijn er inheemse struiken en bomen bijgekomen, heb ik een tuinbrede pergola gelast en in de borders heb ik vele planten neergezet die insecten trekken. Veel regionale planten dus, maar ik ben niet al te rechtlijnig want ik val net als de meeste tuinliefhebbers ook voor mooie gecultiveerde of exotische planten. En experimenteren met de ruimtelijke indeling van de tuin blijft leuk al begint die langzamerhand vaste vorm aan te nemen.

Hoe dan ook, in sommige perken zaai ik vanaf het begin winterrogge en andere akkerplanten, omdat bloemen zoals klaproos, bolderik en korenbloem daar nu eenmaal prachtig in uitkomen. Bovendien geeft dat een verbinding met mijn akkerbouwomgeving.

Groente- en plukplanten staan meer op rijen, maar bieden zeker in de zomer veel schoons. In de kas staat in het voorjaar veel zaaigoed en de rest van het jaar groentes. Bollen plant ik alleen ter verwildering. Ik kijk goed in de natuur om mij heen zodat ik weet welke wilde planten het doen op onze bodem: zanderig tot venig met klonten echte turf en leem. Ik composteer doorlopend.

Wie komt kijken kan ik op meer dan tweehonderd soorten wijzen, maar het gaat om de beleving. Velen vinden de tuin groter lijken dan de tweeduizend meter die hij in werkelijkheid is. U bent welkom om te fotograferen. Als ik planten over heb verkoop ik die. Ook zaad van meest inheemse planten heb ik vaak te koop.

Het is geen wonder dat er in korte tijd een arsenaal aan vogeltjes kwam broeden in de vele nestkasten en struiken. Of anderen die zich hier regelmatig laten zien door het ruime insecten voedselaanbod. U bent van harte welkom om te komen kijken, ik leid graag gasten rond.

Mocht u de tuin graag willen bezoeken buiten de openstellingsdagen dan kunt u mij gerust mailen op rein@degoeje.nl.

Openingstijden
Vandaag
gesloten
17 juni 2023
Zaterdag
09.00
17.00
1 juli 2023
Zaterdag
09.00
17.00
Koffie/thee en lekkernij € 1,00
  • Gratis
  • Koffie/thee te krijgen
  • Levende tuin
  • Landschapstuin
Meld je tuin aan Bereik ook meer mensen met jouw tuin.
Bekijk de mogelijkheden en meld je tuin aan!
  
  
  
Tuinroute aanmelden Maakt je tuin ook deel uit van een route?
Meld die route dan bij ons aan.
  
  
  
Groei & Bloei Wie zijn we, wat doen we?
En wat kunnen we voor jou betekenen?