Dekema State Jelsum
Dekemawei 5
9057 LC Jelsum Nederland

Dekema State Jelsum

park

De tuin van Dekema State, zeker een bezoek waard!
Dekema State staat bekend om de rijke bloei van de stinzenplanten in het voorjaar.
De ommuurde tuin staat vol met leifruit in diverse vormen, zoals waaier, rondgeleid, u-vorm e.d., wat hier en daar in bloei komt. Tuinbaas Wim Hoogendam heeft de kunst geleerd van een oude “rot in het vak” dhr. Freriks, die ook diverse boekjes over snoeien van fruit op zijn naam heeft staan. Doordat de uit 1910 stammende muur dubbelwandig met spouw is, kunnen we ook op deze noordelijk gelegen buitenplaats perziken en vijgen kweken.
Een boomgaard met halfstam bomen van diverse oude fruitrassen
In de moestuin en in de oude kas worden groenten van het seizoen gekweekt.
Uit de snijbloementuin worden de boeketten voor de state geplukt
Tijdens de rondwandeling verlevendigen kippen, eenden, zwarte zwanen, bijen, konijnen en een Friese wetterhoun het bezoek aan Dekema State.

De wandeling door het landschappelijke slingerpad rond het jonghof voert langs een idyllisch theehuisje, en na de kastanjelaan via het kleine parkbos langs een eeuwenoude grafzerk van voormalige bewoners.
Met het betreden van het terrein doe je als het ware een stap in het verleden; het monumentale huis ingericht als museum en overige historische tuinelementen, zoals het met leeuwen gekroonde hek naar de lange oprijlaan met gekandelaberde linden van ruim 200 jaar oud, het beeld van Persephone, de rijk versierde brug over de gracht en de sokkel met zonnewijzer, maken het plaatje af.

De jaarlijkse voorjaarsfair in april is het grootste festijn, waarbij u van 10.00 – 17.00 uur kunt genieten van ruim 60 kramen met o.a. gespecialiseerde kwekers zoals Brian Kabbes, de Beemd, kwekerij Jacobs en hobbykwekers zoals de Jonkheer met hun planten, maar natuurlijk ook brocante en diverse andere stands.
Deze dag is het gratis toegang en parkeren, en er zijn verschillende activiteiten zoals boogschieten en voor de kinderen knutselen en een speurtocht.

De tuinen van Dekema State zijn van april t/m oktober te bezichtigen; zie de openingstijden op onze website www.dekemastate.nl (ook voor nadere informatie en de agenda).
Andere activiteiten zijn: museumweekend, dag van het kasteel, imkerijdagen, monumentenweekend en kastanjemiddag in oktober.

Foto's

Openingstijden
Vandaag
Gesloten
Van 01-04 t/m 31-10
Zaterdag
13.00
17.00
Zondag
13.00
17.00
Vanwege ontvangsten kan de state gesloten zijn, komt u van ver, bel, of controleer de website - Op feestdagen gesloten
  • 1,50 (tuintarief) - €3,50 (incl. bezoek aan het huis, ingericht als museum - groepen v.a. 20 personen €2,00 p.p.
  • Toegankelijk v. kinderen
  • Rolstoelvriendelijk
  • Koffie te krijgen
  • Honden toegestaan

Bezoek mijn tuin

Blijf op de hoogte Meld u aan voor de nieuwsbrief
Meld je tuin aan Bereik ook meer mensen met jouw tuin en meld je direct aan! Meld jouw tuin aan!
Groei&Bloei Wie zijn we, wat doen we en wat kunnen we voor jou betekenen? Over ons