Dekema State Jelsum
Dekemawei 5
9057 LC Jelsum Nederland
058- 2570020  
Routeinformatie

Volg in het dorp Jelsum de borden parkeren. Bij P1 aan de achterzijde van het entreegebouw aan de Terp in Jelsum kunt u de tuin betreden als het hek geopend is (invoeren Op 'e Terp 9 in Jelsum op uw navigatie). Hier kunt u ook uw fiets kwijt. De koffiehoek en toiletten zijn vanaf deze kant te betreden, uitgezonderd de maandagen. Met drukke dagen is er ook parkeergelegenheid bij de kerk in Jelsum (borden P2) en in de Aldlânsdyk bij P3.

Dekema State Jelsum

park

De tuin van Dekema State, zeker een bezoek waard!
Dekema State staat bekend om de rijke bloei van de stinzenplanten in het voorjaar.
De ommuurde tuin staat vol met leifruit in diverse vormen.
Diverse halfstam bomen van oude fruitrassen vinden hun plek in de boomgaard.
In de moestuin en in de oude kas worden groenten van het seizoen gekweekt.
Boeketten voor de state worden geplukt uit de snijbloementuin.
Tijdens de rondwandeling verlevendigen kippen, eenden, zwarte zwanen, bijen en een Friese wetterhoun het bezoek aan Dekema State.

De wandeling door het landschappelijke slingerpad rond het Jonghof voert langs een idyllisch theehuisje, en na de kastanjelaan via het kleine parkbos langs een eeuwenoude grafzerk van voormalige bewoners.
Met het betreden van het 6 hectare grote terrein doe je als het ware een stap in het verleden; het monumentale huis ingericht als museum en overige historische tuinelementen, zoals het met leeuwen gekroonde hek naar de lange oprijlaan met gekandelaberde linden van ruim 200 jaar oud, het beeld van Persephone, de rijk versierde brug over de gracht en de sokkel met zonnewijzer, maken het plaatje af.

Op het terrein en vanuit Dekema State zijn diverse beleefwandelingen te maken. Neem hiervoor uw mobiele telefoon mee met data. Een gratis wandeling kunt u downloaden via de layer app. Verder zijn er 2 wandelingen met qr codes rond verschillende thema’s in de omgeving en een speciale kinderwandeling op het landgoed zelf. De kaarten en het boekje hiervoor zijn te koop in de koffiehoek. Voor niet digitale gasten is hier een kijkbegeleider met uitklapbare plattegrond en historische uitleg verkrijgbaar.

De tuin is vrij toegankelijk als de hekken open staan; voor ook een bezoek aan het huis ingericht als museum zie de openingstijden op onze website www.dekemastate.nl (ook voor nadere informatie en de agenda).
Speciale activiteiten zijn Help pake en beppe de vakantie door in de voorjaarsvakantie, de dag van de theetuin, dag van het kasteel, imkerijdagen, monumentenweekend en kastanjemiddag. In verband met de Corona Pandemie kunnen evenementen soms geen doorgang vinden of worden aangepast aan de mogelijkheden.

Openingstijden
Vandaag
gesloten
1 februari t/m 30 november 2023
Dinsdag
09.00
17.00
Woensdag
09.00
17.00
Donderdag
09.00
17.00
Vrijdag
09.00
17.00
Zaterdag
10.30
16.00
Zondag
10.30
16.00
Maandag
10.30
16.00
Als de hekken open staan is de tuin vrij toegankelijk en alle dagen open. Fotoreportages € 30,00 Op maandag is de koffiehoek gesloten.
  • Gratis
  • Toegankelijk v. kinderen
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Koffie/thee te krijgen
  • Planten te koop
  • Honden toegestaan
  • Park
Meld je tuin aan Bereik ook meer mensen met jouw tuin.
Bekijk de mogelijkheden en meld je tuin aan!
  
  
  
Tuinroute aanmelden Maakt je tuin ook deel uit van een route?
Meld die route dan bij ons aan.
  
  
  
Groei & Bloei Wie zijn we, wat doen we?
En wat kunnen we voor jou betekenen?