Dekema State Jelsum
Dekemawei 5
9057 LC Jelsum Nederland
058- 2570020  
Routeinformatie

Volg in het dorp Jelsum de borden parkeren. Bij P1 aan de achterzijde van het entreegebouw aan de Terp in Jelsum kunt u de tuin betreden als het hek geopend is (invoeren Op 'e Terp 9 in Jelsum op uw navigatie). Hier kunt u ook uw fiets kwijt. De koffiehoek en toiletten zijn vanaf deze kant te betreden, uitgezonderd dagen dat het terrein verhuurd is voor een besloten ontvangst. Dit jaar zijn 24 en 31 mei, 7, 14, 22 en 24 juni, 30 en 31 augustus dagen om in de gaten te houden vanwege huwelijken. Kijk op onze website voor de laatste gegevens indien u van ver komt/ we kunnen nog meer dagen gesloten zijn.
Met drukke dagen is er ook parkeergelegenheid bij de kerk in Jelsum (borden P2) en in de Aldlânsdyk bij P3.

Dekema State Jelsum

park

De tuin van Dekema State, zeker een bezoek waard!
Dekema State staat bekend om de rijke bloei van de stinzenplanten in het voorjaar.
De ommuurde tuin staat vol met leifruit in diverse vormen.
Diverse halfstam bomen van oude fruitrassen vinden hun plek in de boomgaard. De appels en peren zijn als sap te koop, en bessen en pruimen worden verwerkt tot vele soorten jam.
In de moestuin en in de oude kas worden groenten van het seizoen gekweekt.
Boeketten voor de state (het museum) worden geplukt uit de snijbloementuin.
Tijdens de rondwandeling verlevendigen kippen, eenden, zwarte zwanen en bijen het bezoek aan Dekema State. Zo lang de voorraad strekt is bij de zelfbedienings-koffiehoek ook honing te koop.

De wandeling door het landschappelijke slingerpad rond het Jonghof voert langs een idyllisch theehuisje, en na de kastanjelaan via het kleine parkbos langs een eeuwenoude grafzerk van voormalige bewoners.
Met het betreden van het 6 hectare grote terrein doe je als het ware een stap in het verleden; het monumentale huis ingericht als museum en overige historische tuinelementen, zoals het met leeuwen gekroonde hek naar de lange oprijlaan met gekandelaberde linden van ruim 200 jaar oud, het beeld van Persephone, de rijk versierde brug over de gracht en de sokkel met zonnewijzer, maken het plaatje af.

Op het terrein en vanuit Dekema State zijn diverse beleefwandelingen te maken. Neem hiervoor uw mobiele telefoon mee met data. Er zijn 2 wandelingen met qr codes rond verschillende thema’s in de omgeving en een speciale kinderwandeling op het landgoed zelf. De kaarten en het boekje hiervoor zijn te koop in de koffiehoek. Voor niet digitale gasten is hier een kijkbegeleider met uitklapbare plattegrond en historische uitleg verkrijgbaar.

De tuin is vrij toegankelijk als de hekken open staan; voor ook een bezoek aan het huis ingericht als museum zie de openingstijden op onze website www.dekemastate.nl (ook voor nadere informatie en de agenda) Vanuit google graag doorklikken naar onze eigen site.
Speciale activiteiten zijn Help pake en beppe de vakantie door in de voorjaarsvakantie, de dag van het kasteel, imkerijdagen, monumentenweekend en speurtochten in de herfstvakantie.

Openingstijden
Vandaag
geopend
1 februari t/m 30 november 2024
Dinsdag
09.00
17.00
Woensdag
09.00
17.00
Donderdag
09.00
17.00
Vrijdag
09.00
17.00
Zaterdag
10.30
17.00
Zondag
10.30
17.00
Maandag
10.30
17.00
Als de hekken open staan is de tuin vrij toegankelijk en alle dagen open. Fotoreportages € 30,00 Op maandag is de koffiehoek gesloten.
 • Gratis
 • Toegankelijk v. kinderen
 • Toegankelijk v. groepen
 • Rolstoeltoegankelijk
 • Toilet beschikbaar
 • Koffie/thee te krijgen
 • Overige te koop
 • Honden toegestaan
 • Fiets laadpunt
 • Levende tuin
 • Park
 • Liefhebberstuin
Meld je tuin aan Bereik ook meer mensen met jouw tuin.
Bekijk de mogelijkheden en meld je tuin aan!
  
  
  
Tuinroute aanmelden Maakt je tuin ook deel uit van een route?
Meld die route dan bij ons aan.
  
  
  
Groei & Bloei Wie zijn we, wat doen we?
En wat kunnen we voor jou betekenen?