Dekema State Jelsum
Dekemawei 5
9057 LC Jelsum Nederland
Routebeschrijving

Volg in Jelsum de borden naar de parkeerplaatsen P1, P2, of P3.

Dekema State Jelsum

park

Dekema State Jelsum
Park
De tuin van Dekema State, zeker een bezoek waard!
Dekema State staat bekend om de rijke bloei van de stinzenplanten in het voorjaar.
De ommuurde tuin staat vol met leifruit in diverse vormen, zoals waaier, rondgeleid, u-vorm e.d., wat hier en daar in bloei komt. Tuinbaas Wim Hoogendam heeft de kunst geleerd van een oude “rot in het vak” dhr. Freriks, die ook diverse boekjes over snoeien van fruit op zijn naam heeft staan. Doordat de uit 1910 stammende muur dubbelwandig met spouw is, kunnen we ook op deze noordelijk gelegen buitenplaats perziken en vijgen kweken.
Een boomgaard met halfstam bomen van diverse oude fruitrassen
In de moestuin en in de oude kas worden groenten van het seizoen gekweekt.
Uit de snijbloementuin worden de boeketten voor de state geplukt
Tijdens de rondwandeling verlevendigen kippen, eenden, zwarte zwanen, bijen en een Friese wetterhoun het bezoek aan Dekema State.

De wandeling door het landschappelijke slingerpad rond het jonghof voert langs een idyllisch theehuisje, en na de kastanjelaan via het kleine parkbos langs een eeuwenoude grafzerk van voormalige bewoners.
Met het betreden van het terrein doe je als het ware een stap in het verleden; het monumentale huis ingericht als museum en overige historische tuinelementen, zoals het met leeuwen gekroonde hek naar de lange oprijlaan met gekandelaberde linden van ruim 200 jaar oud, het beeld van Persephone, de rijk versierde brug over de gracht en de sokkel met zonnewijzer, maken het plaatje af.

De tuin is vrij toegankelijk als de hekken open staan; voor ook een bezoek aan het huis ingericht als museum zie de openingstijden op onze website www.dekemastate.nl (ook voor nadere informatie en de agenda).
Speciale activiteiten zijn normaal: museumweekend, voorjaarsfair, dag van de theetuin, dag van het kasteel, imkerijdagen, monumentenweekend en kastanjemiddag in oktober. In verband met de Corona Pandemie zijn de eerste activiteiten dit jaar geschrapt

Foto's

Openingstijden
Vandaag
geopend
Van 01-03-21 t/m 31-10-21
Dinsdag
09.00
17.00
Woensdag
09.00
17.00
Donderdag
09.00
17.00
Vrijdag
09.00
17.00
Zaterdag
13.00
17.00
Zondag
13.00
17.00
Maandag
13.00
17.00
Als de hekken open staan is de tuin vrij toegankelijk. Dit is in het seizoen van dinsdag t/m vrijdag van 9-17 uur, buiten de openstelling in de weekenden en op maandag later in de ochtend. Voor de officiële openingstijden van het museum zie onze website. In verband met Corona is een en ander aan wijzigingen onderhevig.
  • 1,50 (tuintarief) kijkbegeleider met historische achtergronden en plattegrond
  • Toegankelijk v. kinderen
  • Rolstoelvriendelijk
  • Koffie te krijgen
  • Honden toegestaan
  • Park
Meld je tuin aan Bereik ook meer mensen met jouw tuin en meld je direct aan! Meld jouw tuin aan!
Groei&Bloei Wie zijn we, wat doen we en wat kunnen we voor jou betekenen? Over ons