Essenheem
Vaart Noordzijde 44
8426 AR Appelscha Nederland
0634424104

Essenheem

landschapstuin

Een nieuw tuinjaar. De hazelaar staat al weer in bloei en ook de toverhazelaar. Wat de hazelaar mist aan geur heeft de toverhazelaar juist in overvloed. Niet te evenaren door makers van de beste parfums ter wereld.
Al met al weer hoopvolle tekenen voor het nieuwe seizoen.

Met het snoeien en dunnen van bomen en heesters is pas begonnen. Daarna volgt het onderhoud van hoogstamfruit en tot slot het opschonen van de heesterborders; maar dan is het alweer bijna voorjaar.
De bomen in het arboretum maken flinke vorderingen maar hebben geen haast. Erg benieuwd hoe het er over enkele jaren uitziet. Geduld is een schone zaak maar de natuur laat zich niet dwingen; afwachten maar.

Enkele jaren geleden zijn twee natuurvijvers gegraven. Elk jaar wordt het zelfreinigend vermogen van het water beter. Vijvers zijn een gunstige leefomgeving voor amfibieën, libellen en andere insecten.
Tevens zijn het goede bewaarplaatsen voor de opvang van overtollig regenwater in herfst en winter. Het blijft lang beschikbaar voor plant en dier in de zomer.

In de tuin staan op verschillende plaatsen fruitbomen. Het zijn rassen uit lang vervlogen tijden. Enkele bijenvolken nemen de bestuiving voor hun rekening.
Ook is veel aandacht geschonken aan de inrichting van borders. Grassen zorgen in de nazomer voor rust en stabiliteit in combinatie met asters en andere nazomerbloeiers.
Nog betrekkelijk nieuw is het inzaaien van enkele stukken grond met bloemenmengsels van de Cruydt – hoeck. Dit is een nieuwe uitdaging met als doel het onderhoud zoveel mogelijk te beperken. De aanblik is zeker in de zomer de moeite waard.

Voortdurend wordt gesleuteld aan de inrichting van het terrein. Het doel is het zoeken naar natuurlijk evenwicht, minder onderhoud en toch een boeiend geheel.

De oppervlakte van het terrein is ruim 1 ha.

Openingstijden
Vandaag
gesloten
15 juli t/m 15 september 2024
Maandag
10.00
17.00
Dinsdag
10.00
17.00
Woensdag
10.00
17.00
Donderdag
10.00
17.00
Vrijdag
10.00
17.00
1 januari 1970
  • Voor groepen tot 12 personen €4 p.p. Incl. Incl koffie/thee en lekkernij. Vanaf 13 t/m 20 personen €2 zonder consumptie.
  • Toegankelijk v. kinderen
  • Toegankelijk v. groepen
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Koffie/thee te krijgen
  • Honden toegestaan
  • Levende tuin
  • Landschapstuin
Meld je tuin aan Bereik ook meer mensen met jouw tuin.
Bekijk de mogelijkheden en meld je tuin aan!
  
  
  
Tuinroute aanmelden Maakt je tuin ook deel uit van een route?
Meld die route dan bij ons aan.
  
  
  
Groei & Bloei Wie zijn we, wat doen we?
En wat kunnen we voor jou betekenen?