Botanische Tuinen Utrecht
Budapestlaan 17
3584 CD Utrecht Nederland

Botanische Tuinen Utrecht

park

In het hart van de provincie Utrecht ligt een groene oase met duizenden plantensoorten: de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht. De Tuinen vormen een onderdeel van het Utrecht Science Park (De Uithof) en zijn aangelegd op en rond het voormalige Fort Hoofddijk dat hoort bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Wij nodigen u van harte uit om zelf deze kleurrijke, natuurlijke ‘schatkamer’ te komen ontdekken.

Planten uit alle windstreken
De bijna 8.500 plantensoorten in de Botanische Tuinen zijn afkomstig uit de hele wereld. Ze zijn in de loop van bijna vier eeuwen voor wetenschappelijk onderzoek verzameld tijdens expedities of als zaden geruild met andere botanische tuinen. Sommige planten zijn erg zeldzaam of in de natuur al uitgestorven. Wij doen ons best deze planten voor de toekomst te behouden.

Fort Hoofddijk
De Tuinen zijn opgericht in 1639 als Hortus Medicus of medicinale tuin. In de loop van de eeuwen is er veel veranderd en heeft de tuin diverse locaties gekend. Sinds 1963 zijn de Botanische Tuinen gevestigd op Fort Hoofddijk. De Tuinen bestaan uit verschillende onderdelen met een gezamenlijke oppervlakte van ongeveer 9 hectare. Na de aanleg van de Rotstuin bovenop en rondom het Fort in 1963 zijn regelmatig nieuwe tuinonderdelen toegevoegd zoals de Evolutietuin, de Tropische Kassen en de Ontdektuin.

Bergplanten in Nederland
Onze Rotstuin kunt u niet missen: ruim tien meter hoog, compleet met klaterende waterval en bergbeekjes. Het is één van de grootste rotstuinen van Europa, gesitueerd bovenop het 19de-eeuwse fort. U maakt er kennis met talloze soorten (berg)planten die op ingenieuze manieren zijn aangepast aan het veeleisende klimaat van hun natuurlijke leefomgeving. Bij de Rotstuin horen ook de Turfterrassen vol bosplanten en een prachtig stukje Atlantisch hoogveen.

Miljoenen jaren in een notendop
Volg in onze Evolutietuin zélf het spoor van een plantaardige ontwikkeling van miljoenen jaren en ontdek de enorme variatie die in het plantenrijk is ontstaan. Op informatieborden leest u meer over de (eigen)aardigheden van de plantenfamilies en hun onderlinge relaties. Verder maakt u kennis met de ontwikkelingen in het onderzoek naar evolutionaire verwantschappen tussen planten.

Jungle onder glas
In de Tropische kassen waant u zich in het regenwoud van Zuid-Amerika! Hier staan veel bromelia’s en bekende tropische planten als Zuurzak, Cacao en Avocado maar ook allerlei minder bekende soorten. Ook Banaan is hier te vinden, al is die van oorsprong Aziatisch. Een extra attractie vormen de pijlgifkikkertjes die vooral ‘s avonds luid en duidelijk van zich laten horen. In de Subtropische kas staan onder andere Cycas-palmen: levende fossielen uit de tijd van de dinosauriërs. Verder vindt u hier een aantal kasjes met speciale collecties waaronder een groot aantal bijzondere orchideeën. In de Wachendorffgang en -zaal staan vitrines met fossielen en preparaten van geneeskrachtige planten.

Informatief en mooi
In de Ontdektuin wordt u op speelse wijze ‘bijgespijkerd’ over allerlei aspecten van planten. Welke soorten leveren brandstof voor uw auto en hoe zit dat nou eigenlijk met de bloemetjes en de bijtjes? En welke planten wijzen u als een TomTom de weg naar Dotterdam of ’s-Hertogenboschaardbei? Een tuin vol verrassende weetjes waarin je heerlijk kunt ronddwalen en van alles kunt ontdekken.

Dieren houden van planten
Een deel van de ring rondom de fortgracht bestaat uit een ‘ruig’ stukje tuin, waar veel vogels te zien zijn. Daarom hebben we hier een Vogelkijk- en informatiehut gebouwd. Leer meer over vogels, bekijk ze door de glazen wanden en speel het Vogelspel.
Richting Ontdektuin, komt u door een water- en bloemrijk tuindeel waar onder meer libellen, honingbijen, ringslangen, groene kikkers en vele soorten inheemse
dagvlinders te vinden zijn. Hier staat een bijenstal voor honingbijen en een bijenhotel voor wilde bijen. Voor tropische vlinders kunt u terecht op ons spectaculaire Vlinderfestival in de zomer.

Rondleidingen en groepsbezoek
Natuurlijk kunt u ook met een groep de Tuinen bezoeken. Voor groepen van meer van 15 personen geldt een korting van € 1,50 op de reguliere toegangsprijs, onder voorwaarde dat in één keer voor de hele groep wordt betaald. Wilt u als groep koffie met gebak, een lunch, een picknickmand of een high tea bij uw bezoek aan de Tuinen, dan kunt u dat regelen via Tuincafé Botanica. Onder algemene informatie vindt u de contactgegevens van het Tuincafé.

Wilt met uw groep een rondleiding plannen? Onze deskundige rondleiders weten precies wat interessant is en bloeit en vertellen u in ongeveer 1,5 uur van alles over de planten.
Er geldt een maximum van 15 personen per rondleider. Aanvragen kan tot 3 weken voor datum via onze website. Komt u er niet uit of heeft u nog vragen, dan kunt u ons tijdens werkdagen natuurlijk altijd even bellen. In combinatie met een lunch is het een feestelijke manier om bijvoorbeeld uw verjaardag te vieren.

Tijdens evenementen worden regelmatig rondleidingen gegeven zonder extra kosten. Bekijk hiervoor ons jaarprogramma.

Moe geworden van alle indrukken?
Dan kunt u met een hapje en een drankje bijkomen op ons terras en even rondsnuffelen tussen de leuke (cadeau)artikelen van de Tuinwinkel zoals tuin- en natuurboeken, zaden, vogelhuisjes, ansichtkaarten en speelgoed. Van mei tot half oktober zijn er ook planten te koop.

Foto's

Openingstijden
Vandaag
Gesloten
Van 03-01 t/m 01-01
Maandag
10.00
16.30
Dinsdag
10.00
16.30
Woensdag
10.00
16.30
Donderdag
10.00
16.30
Vrijdag
10.00
16.30
Zaterdag
10.00
16.30
Zondag
10.00
16.30
  • 8,50
  • Toegankelijk v. kinderen
  • Rolstoelvriendelijk
  • Koffie te krijgen
  • Planten te koop

Bezoek mijn tuin

Blijf op de hoogte Meld u aan voor de nieuwsbrief
Meld je tuin aan Bereik ook meer mensen met jouw tuin en meld je direct aan! Meld jouw tuin aan!
Groei&Bloei Wie zijn we, wat doen we en wat kunnen we voor jou betekenen? Over ons