Museum Van Loon
Keizersgracht 672
1017 ET Amsterdam Nederland
020-6245255  
Routeinformatie

Tram: 24, Halte Muntplein
Metro: 52, Halte Vijzelgracht
Kijk op de website 9292 voor de meest recente informatie.

Het is mogelijk in de buurt te parkeren bij: Parking Prins & Keizer

Museum Van Loon

stadstuin

In het hart van de Amsterdamse grachtengordel ligt Museum Van Loon, een schitterend woonhuis dat in 1672 werd ontworpen door de architect Adriaen Dortsman. De eerste bewoner was de schilder Ferdinand Bol, een leerling van Rembrandt. De inrichting van het huis ademt nog de sfeer van de rijkdom die de stad in die tijd beleefde.

In de kamers vindt u portretten, schitterend meubilair, fraai zilverwerk en porselein uit verschillende eeuwen. Het is uw unieke kans om achter de façade van een 17e-eeuws grachtenpand van een welgestelde Amsterdamse familie te kijken en de plek te bezoeken alsof de familie elk moment thuis kan komen. We voorzien bezoekers van familie-anekdotes, kunsthistorische topstukken en relevante hoofdstukken uit de geschiedenis van Nederland. En er is méér! Naast het grachtenpand bestaat het ensemble uit een koetshuis en prachtige binnentuin.

Achter het huis ligt een bijzondere tuin. De tuin is aangelegd in de stijl van de 17e eeuw en wordt afgesloten door de fraaie gevelwand van het koetshuis. De grachtentuinen van Amsterdam worden ook wel het best bewaarde geheim van de stad genoemd omdat ze vanaf de straat niet zichtbaar zijn. De tuin van Museum Van Loon is het hele jaar open voor bezoek en het is heerlijk toeven in de stille tuin onder het genot van een kopje koffie of thee uit ons museumcafé. Gelukkig weten velen – buren, liefhebbers van tuinen en museumbezoekers – ons te vinden voor een rustig moment in de tuin.

De tuin is in de jaren zestig gerenoveerd, gebaseerd op een vogelvluchtkaart van de grachtengordel uit 1679. In het midden van de jaren negentig van de twintigste eeuw is de gehele tuin gerenoveerd en heeft tuinarchitect Eugénie André de la Porte een nieuwe beplantingsplan gemaakt. Ze koos voor bloeiende heesters en vaste planten, waaronder diverse historische soorten zoals de acanthus en de pioenroos. Dit is hoe we de tuin vandaag de dag nog steeds kunnen bewonderen.

Word de Held van de Hulst, de Beschermer van de Beuk of de Redder van onze Rozen. Met steun kunnen we de tuin weer aandacht geven en het onderhoud voortzetten.

Openingstijden
Vandaag
gesloten
1 januari t/m 31 december 2023
Maandag
10.00
17.00
Dinsdag
10.00
17.00
Woensdag
10.00
17.00
Donderdag
10.00
17.00
Vrijdag
10.00
17.00
Zaterdag
10.00
17.00
Zondag
10.00
17.00
Museumkaart, Stadspas, IAmsterdam City Card, Rembrandtpas, ICOM, MBOcard: Gratis Een ticket geeft toegang tot het huis, de tuin en het koetshuis
  • Volwassenen: € 12,50- Studenten / CJP: € 10,- Groepen vanaf 10 personen: € 10,- pp Kinderen van 6 tot 18 jaar: € 6,50 Kinderen tot 6 jaar: gratis
  • Toegankelijk v. kinderen
  • Toegankelijk v. groepen
Meld je tuin aan Bereik ook meer mensen met jouw tuin.
Bekijk de mogelijkheden en meld je tuin aan!
  
  
  
Tuinroute aanmelden Maakt je tuin ook deel uit van een route?
Meld die route dan bij ons aan.
  
  
  
Groei & Bloei Wie zijn we, wat doen we?
En wat kunnen we voor jou betekenen?