Natuur en tuin Noordbroek
Slochterstraat 14
9635 BM Noordbroek Nederland
0598 450 401   06 438 295 30

Natuur en tuin Noordbroek

landschapstuin

Onze tuin is een royale natuurlijke bostuin, 21 are, met veel variatie en ruime verharde wandelpaden. In het bosgedeelte staan veel bomen en struiken die bloeien en vruchten dragen zoals o.a. Sorbes, Cornus Alba en Crataegus. Maar ook Gladitsia en Lirodendron. Als onderbegroeiing epemediumsoorten, in groepen rond de 50 soorten varens, veel Vinca soorten, Helleborus in het voorjaar en verder onbekende schaduwminnende planten. In het voorjaar is het een zee van Narcissen, Blauwe Druifjes en botanische tulpjes en als slot van het voorjaar in mei de Blue Bell’s. Ooit heb ik er duizenden gepoot, een prachtig gezicht! Als dan het blad aan de bomen komt gaan de Polygonatum, Boehmeria, Hepatica, Deinanthe en de Disporum ect. bloeien. Zo bloeit er in het bosgedeelte bijna het hele jaar wat.
Rond de vijvers, paddenpoel en waterloop is een eigen sfeer ontstaan. Bij het grote grasveld zijn 2 lange borders, één half schaduw en de ander in de volle zon. In het gazon zijn 3 ovalen uitgespit en alle drie verschillend beplant. Eén met Campanula Samantha.
In een aantal bomen groeien Clematis en klimrozen tot 15 misschien wel 20 meter hoog, o.a. de roos Kliftgate. In het grasveld staan ook vier fruitbomen o.a, de Valkappel. Tussen bos en gazon is een royale vijver met een natuurlijke uitstraling, daarachter een open veranda op een soort terp. Vandaar heb je een mooi uitzicht over vijver en een deel van de tuin.
Bij de keuken is een kruidentuin, dagelijks wordt er gesneden voor gebruik in de keuken. In de kas staat een perzik, jaarlijks met een mooie oogst, 30 tot 60 perziken, verder nog een vijg en druif en aardbeien. Deze staan ook in de moestuin, maar die mogen de vogels op eten. Deze moestuin is verder bescheiden. De vele slakken hebben ons aardig ontmoedigd….. maar de morellen en kersen tegen een zonnige fruitmuur doen het uitstekend. We lopen nog even door , dan komen we bij de Paulownia, elk jaar in mei staat deze prachtig in bloei. Even verderop staat de kweepeer, waar veel lekkers van gemaakt kan worden. Dan is er nog een kleiner gezon met 2 kleinere borders. Van hier kunnen we langs het huis lopen over het besloten romantische paadje onder hoge bomen en struiken. Hoge varens tot 1 meter, Polygonatum. Trachistamon en o.a. Hepatica. Al met al is het een sfeervolle tuin met meerdere stille hoekjes en zitjes.
Er wordt nog weleens opgemerkt dat er zoveer soorten planten in onze tuin staan. Dat is misschien ook wel zo, maar dat zal dan wel een tik van mij zijn, ik hou van planten, maar ze staan altijd in groter groepen. De meeste planten zijn ook geëtiketteerd zodat u de naam van de plant kunt opschrijven.

Vanwege corona graag altijd van te voren een afspraak maken. Wij houden ons aan de corona voorschriften.
Alle ontvangsten worden al jaren gedoneerd aan de Stichting MS

Openingstijden
Open op
afspraak
28 februari t/m 1 oktober 2023
Op afspraak
Groepen (Max. 20 personen) op afspraak. € 3,50 (koffie/thee + lekkernij en rondleiding) Opbrengst tbv stichting MS
  • Gratis
  • Toegankelijk v. kinderen
  • Toegankelijk v. groepen
  • Koffie/thee te krijgen
  • Levende tuin
  • Landschapstuin
Meld je tuin aan Bereik ook meer mensen met jouw tuin.
Bekijk de mogelijkheden en meld je tuin aan!
  
  
  
Tuinroute aanmelden Maakt je tuin ook deel uit van een route?
Meld die route dan bij ons aan.
  
  
  
Groei & Bloei Wie zijn we, wat doen we?
En wat kunnen we voor jou betekenen?