Nostalgische ecotuin De Buitenkamer
Julianaplein 3
5438 AK Gassel Netherlands
06 30 83 35 59

Nostalgische ecotuin De Buitenkamer

liefhebberstuin

Wonen en werken komen samen in de tuin van professioneel tuinontwerper Marion Vermeulen. Tijdens de open tuindagen kan je de nostalgische ecotuin bezoeken. Het is een levende tuin, met een natuurlijk evenwicht en biedt onderdak aan vogels, insecten en andere dieren. De tuin heeft niet alleen aantrekkingskracht op dieren en planten maar ook op de vele enthousiaste bezoekers die de tuin inmiddels hebben bezocht.

Het huis, uit 1904, is een monument en staat aan het dorpsplein, vroeger woonde hier de hoofdonderwijzer. De geschiedenis van de bewoners heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ontwerp van de tuin. De nadruk ligt op de historie, met het bouwjaar van het huis als bepalende factor. Een ingetogen ontwerp met weelderige beplanting.

De tuin was helemaal overwoekerd, vier fruitbomen zijn blijven staan, de rest is verwijderd. Daarna heeft de tuin een jaar braak gelegen om het wortelonkruid goed aan te kunnen pakken. In het voorjaar van 2020 is de tuin aangeplant met zoveel mogelijk oude plantensoorten en oude fruitrassen.

Om, qua beplanting, aan te sluiten bij de woning en omgeving heeft Marion onderzoek gedaan naar beplanting die rond 1904 beschikbaar was. In die tijd werden voornamelijk nutsgewassen zoals fruitbomen en moestuinplanten gebruikt. Op de laatste plaats kwamen de siergewassen, seringen voor de geur en dahlia’s om te plukken. In de tuin staan zoveel mogelijk oude rassen, niet alleen de fruitbomen, maar ook de bomen, heesters en vaste planten. Deze zijn aangevuld met wat modernere soorten en natuurlijk met inheemse bomen en planten. Het gebruik van oude rassen noemt men in Engeland heirloom gardening in het nederlands zou je dat erfgoedbeplanting kunnen noemen.

De tuin is een levende tuin, vol met vlinders, vogels en kleine zoogdieren. Dit ontstaat niet zomaar, door het scheppen van voorwaarden en een uitgekiende selectie planten is een mooi biologisch evenwicht ontstaan. Niet alleen eten de dieren van de tuin, sommige wórden ook gegeten. Gaasvliegen en lieveheersbeestjes doen zich te goed aan een heel leger bladluizen. Door de combinatie tuinplanten en inheemse planten komen meer insectensoorten in de tuin voor, hierdoor neemt de biodiversiteit in belangrijke mate toe.

Openingstijden
Vandaag
gesloten
2 juni 2024
Zondag
10.00
17.00
15 juni 2024
Zaterdag
10.00
17.00
8 september 2024
Zondag
10.00
17.00
14 september 2024
Zaterdag
10.00
17.00
Geen groepen.
  • Gratis
  • Toegankelijk v. kinderen
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Toilet beschikbaar
  • Koffie/thee te krijgen
  • Fiets laadpunt
  • Levende tuin
  • Bewust met water
  • Modeltuinen
  • Liefhebberstuin
Meld je tuin aan Bereik ook meer mensen met jouw tuin.
Bekijk de mogelijkheden en meld je tuin aan!
  
  
  
Tuinroute aanmelden Maakt je tuin ook deel uit van een route?
Meld die route dan bij ons aan.
  
  
  
Groei & Bloei Wie zijn we, wat doen we?
En wat kunnen we voor jou betekenen?