Tuinen Mien Ruys
Moerheimstraat 84
7701 CG Dedemsvaart Nederland
0523-614774  

Tuinen Mien Ruys

modeltuinen

In Dedemsvaart (Overijssel) ligt een groen monument van 25000 m² dat is ontstaan door de creativiteit en het enthousiasme van één vrouw. Tuinarchitect Mien Ruys(1904-1999) heeft zeventig jaar lang haar ideeën over beplantingen en tuinarchitectuur gebruikt om een fascinerende tuin te maken.

Na haar overlijden is het werk van Mien Ruys door anderen overgenomen. De Tuinen Mien Ruys bestaan nu uit een reeks van dertig stijltuinen die zowel volgens oude als nieuwe tuinideeën zijn aangelegd en beplant met uitgebalanceerde plantencombinaties. Er wordt geëxperimenteerd met nieuwe plantencombinaties en tuinmaterialen. Juist het experimentele karakter van de Tuinen maakt dat ze zo belangrijk zijn voor geïnteresseerden en vakmensen. De Tuinen Mien Ruys vormen een bron van inspiratie voor liefhebbers van tuinieren en tuinarchitectuur. En een oase van rust voor iedereen die gewoon een paar uur in stilte wil genieten.

Deze beroemde tuinen, onderscheiden zich van andere open tuinen in Nederland om meerdere redenen:

 • De drie oudste tuinen zijn sinds oktober 2004 rijksmonument. In 2014 zijn daar opnieuw zes tuinen uit de wederopbouwperiode aan toegevoegd. Het gehele complex is gemeentelijk monument.
 • De Tuinen Mien Ruys geven een chronologisch overzicht van de tuinarchitectuur van de 20e eeuw. Dit unieke tijdsbeeld is gaaf bewaard gebleven en toont alle verschillende perioden in het werk van Mien Ruys.
 • Het zijn proeftuinen. Nieuwe plantencombinaties en tuinmaterialen worden uitgeprobeerd. Zo zijn er voortdurend nieuwe ontwikkelingen te zien op het gebied van tuinarchitectuur.
 • De Tuinen zijn open voor bezoekers die er ideeën op kunnen doen voor hun eigen tuin. Daarnaast wordt de ontwikkelde kennis over vormgeving, beplanting en onderhoud naar buiten gebracht door middel van publicaties, rondleidingen, lezingen, cursussen en themadagen. Voor groepen zijn groepsarrangementen op maat mogelijk.

Hoewel de Tuinen Mien Ruys vooral in het teken staan van experimenten en vernieuwing, verandert natuurlijk niet alles. Een deel van de oude proeftuinen wordt met veel zorg en liefde in stand gehouden. De allereerste proeftuinen, waar planten voor zon en schaduw werden getest, blijven zoals ze zijn. Ze vormen immers de basis van een lange geschiedenis. Ook enkele proeftuinen uit de naoorlogse periode blijven onaangetast. Het zijn prachtige voorbeelden van tuinarchitectuur in de stijl van het functionalisme. Een sprekend voorbeeld is de verdiepte tuin met spoorbielzen. Maar ook de vakkentuin met griontegels, de watertuin met stapelmuurtjes en de confectieborders hebben hun eigen eeuwigheidswaarde. Ze zijn uniek in Europa en daarom cultuurhistorisch van onschatbare waarde.

Openingstijden
Vandaag
geopend
1 april t/m 31 oktober 2024
Dinsdag
10.00
17.00
Woensdag
10.00
17.00
Donderdag
10.00
17.00
Vrijdag
10.00
17.00
Zaterdag
10.00
17.00
Zondag
12.00
17.00
Maandagen gesloten m.u.v. feestdagen. Groepen alleen op afspraak.
 • Volwassenen: €12,50 - kinderen: 4-16 jaar: €6,50 - kinderen: 0-3 jaar: gratis - leden van Groei & Bloei: €2,00 korting - donateurs van De Tuinen: gratis toegang Tuinen
 • Korting voor leden
 • Toegankelijk v. kinderen
 • Toegankelijk v. groepen
 • Rolstoeltoegankelijk
 • Koffie/thee te krijgen
 • Planten te koop
 • Honden toegestaan
 • Modeltuinen
Meld je tuin aan Bereik ook meer mensen met jouw tuin.
Bekijk de mogelijkheden en meld je tuin aan!
  
  
  
Tuinroute aanmelden Maakt je tuin ook deel uit van een route?
Meld die route dan bij ons aan.
  
  
  
Groei & Bloei Wie zijn we, wat doen we?
En wat kunnen we voor jou betekenen?